Nyhet -

Drottningen efterlyser mer kunskap om anhörigas situation och behov

Det sade H.M. Drottning Silvia när hon invigde den 6:e Internationella anhörigkonferensen i Götebord på fredagen. Vid invigningen deltog drygt 630 deltagare från 32 olika länder. Under tre dagar ska man diskutera hur välfärdstjänster som vård och omsorg ska kunna garanteras i framtiden, och vilken roll anhöriga kommer att få.

Under sitt föredrag betonade Drottningen att det behövs smarta och hållbara lösningar inom olika områden för att möta de kommande utmaningarna.

– För att bättre kunna stödja anhöriga måste vi få mer kunskap om deras situation och behov. Anhöriga är inte en homogen grupp. Vissa är äldre, medan andra är yngre och förvärvsarbetar. Det behövs olika lösningar. Därför är den här konferensen så viktig. Den fokuserar på anhöriga i ett brett perspektiv, sade Drottningen.

Hon berörde också sina egna erfarenheter av att vara anhörig. Familjen behöver stöd och information, betonade hon.

– Och när sjukdomen fortskrider behöver man råd och kunskap för att kunna hantera situationen. Det fanns inte för tjugo år sedan när min mor drabbades av demens, konstaterade Drottningen.

Detta är bakgrunden till att Drottningen tog initiativ till bildandet av Stiftelsen Silviahemmet 1996, där en av hörnstenarna är stöd till anhöriga till personer med demenssjukdom.

Avslutningsvis betonade Drottningen att samhället inte har råd att inte stödja anhöriga.

– Det arbete som anhöriga utför kan inte överskattas. Och de anhörigas hälsa och välbefinnande är lika viktig som hos dem de vårdar. Jag hoppas att konferensen ska bli ett startskott för många framtida samarbeten. Jag hoppas också att ni som är här ska bli en del av en global aktion, med målet att vi ska kunna leva och åldras väl - oavsett om vi själva har en sjukdom eller tar hand om en älskad familjemedlem, sade Drottningen.

Vid inledningen medverkade också Åsa Regnér, barn-, äldre- och jämställdhetsminister, professor Elizabeth Hanson, Nationellt kompetenscentrum anhöriga (Nka) och Linnéuniversitetet, samt baronessan Jill Pitkeathley, en av förgrundspersonerna inom Carers UK i Storbritannien. Ta del av deras föredrag på Nka Play

http://www.anhoriga.se/nkaplay/6e-internationella-anhorigkonferensen/opening-plenary/opening-plenary/

Bilder från invigningen går att ladda ner på www.anhoriga.se/anhorigkonferens/

Mediakontakt:

Barbro Falk

070 54 702 75

barbro.falk@anhoriga.se

Ämnen

Taggar


Tillsammans med anhöriga, professionella och beslutsfattare vill vi göra skillnad för anhöriga och deras närstående. Vårt mål är att bidra till en förbättrad och effektivare vård och omsorg för alla.

Presskontakt

Paul Svensson

Paul Svensson

Presskontakt Koordinator 0704 551195