Följ Nationellt kompetenscentrum anhöriga

Merkostnaderna för utsatta barn som två nya Karolinska sjukhus – per år

Nyhet   •   Sep 09, 2015 13:18 CEST

– Samhällets merkostnader för barn som växer upp i utsatta miljöer är 35 miljarder kronor per år. Som jämförelse kan nämnas ett av världens dyraste sjukhusbygge, nya Karolinska i Stockholm, som beräknas kosta 15 miljarder kronor. Vi talar alltså om mer än två nya KS per år.

Det sade Bo Hovstadius, forskare vid Nka, eHälsoinstitutet och Linnéuniversitetet, vid ett pressmöte under den internationella anhörigkonferensen i Göteborg.
På uppdrag av Socialstyrelsen har Bo Hovstadius kartlagt samhällets merkostnader för barn som växer upp som anhöriga till föräldrar med psykisk sjukdom eller missbruk.
Enligt rapporten "Barn som anhöriga – En hälsoekonomisk studie av samhällets långsiktiga kostnader" handlar det om 35 miljarder kronor varje år.
Bo Hovstadius förklarade att merkostnaderna framför allt beror på att barnen i vuxen ålder har en ökad risk att drabbas av psykisk sjukdom eller missbruk.
– Andelen personer med psykisk sjukdom är dubbelt så hög inom denna grupp, jämfört med övriga befolkningen. Och andelen med missbruk av alkohol eller narkotika är cirka 4-5 gånger så hög, berättade han.
Det behövs olika förebyggande insatser under uppväxten för att bryta det sociala arvet, menade Bo Hovstadius. För att veta vilka insatser som är effektiva efterlyser han systematisk uppföljning och flera hälsoekonomiska studier.
– Det är en politisk fråga och det krävs ett långsiktigt och uthålligt arbete. Men som en av deltagarna på min föreläsning tidigare idag konstaterade: "Det kostar att inte göra något", sade Bo Hovstadius.
Text: Barbro Falk

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.