Följ Nationellt kompetenscentrum anhöriga

Miljonregn över forskning om åldrande och hälsa

Pressmeddelande   •   Nov 22, 2016 16:46 CET

Elizabeth Hanson, professor och FoU-ledare Nationellt kompetenscentrum anhöriga, Nka.

Miljonregn över forskning om åldrande och hälsa

En forskningsansökan där Linnéuniversitet och Nationellt kompetenscentrum anhöriga, Nka, deltar har tilldelas 9 miljoner kronor av forskningsrådet Forte. Pengarna är öronmärkta för att bryta ny mark när det gäller kunskapen om brukarmedverkan i forskningen om åldrande och hälsa.

Den 17 november delade forskningsrådet Forte ut 428 miljoner kronor till 23 forskningsprogram inom 5 strategiska områden. ProgrammetUserAge där bland annat Linnéuniversitet och Nationellt kompetenscentrum anhöriga, Nka, deltar passerade nålsögat och tilldelas nu 9 miljoner kronor under perioden 2017 - 2019. Dessutom ingår en förlängning av anslaget under ytterligare tre år om ställda krav på den första perioden uppfyllts.

Programmet UserAge kommer att bryta ny mark när det gäller kunskapen om brukarmedverkan i forskningen om åldrande och hälsa. Brukarmedverkan lyfts ofta fram som något värdefullt. Men det finns väldigt lite kunskap om effekterna av brukarmedverkan i forskningen. Linnéuniversitets fokus i programmet ligger på anhörigas delaktighet i forskning om vård och omsorg till äldre.
Elizabeth Hanson, professor och FoU-ledare Nationellt kompetenscentrum anhöriga, Nka, är ansvarig för forskningen som omfattar effekterna av anhörigas delaktighet i forskning.

– Detta anslag bidrar till att anhöriga blir aktivt sedda som partners avseende brukarmedverkan. Det nya forskningsbidraget bidrar till att forskningen inom anhörigområdet kan utökas. De anhörigas insatser, omfattning och konsekvenserna av anhörigomsorg lyfts upp på en prioriterad forskningsnivå, säger Elizabeth Hanson.

Linnéuniversitetet och Nka:s ansvar i projektet är också att utveckla en modell för kunskapstransformation. En modell som bidrar till att skapa en mera effektiv process när det gäller att sprida forskningsresultat till beslutsfattare, personal, äldre och anhöriga och att underlätta införandet av resultaten i deras verksamheter. Programmet kommer att genomföras tillsammans med kollegor vid Göteborgs universitet, Högskolan i Kristianstad och Lunds Universitet. Pogrammet leds av professor Susanne Iwarsson vid Lunds universitet. Professor Susanne Iwarsson är också koordinator för den Nationella forskarskolan om åldrande och hälsa (SWEAH), i vilken Linnéuniversitetet är en part.

– Programmet kommer att stärka forskningssamverkan i södra Sverige och bidra till att bygga upp forskningskapaciteten inom området åldrande och hälsa inför framtiden, säger Elizabeth Hanson.

För mer info:

Elizabeth Hanson
Tel: 0480-418022
e-post: elizabeth.hanson@lnu.se

Susanne Iwarsson
Tel: 046-222 19 40
e-post: Susanne.iwarsson@med.lu.se

Tillsammans med anhöriga, professionella och beslutsfattare vill vi göra skillnad för anhöriga och deras närstående. Vårt mål är att bidra till en förbättrad och effektivare vård och omsorg för alla.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.