Följ Nationellt kompetenscentrum anhöriga

Pressinbjudan

Pressmeddelande   •   Jan 22, 2015 12:45 CET

Hur kan vi stödja barn när en förälder oväntat avlider?

Hur kan samhället stötta barn som drabbats av en förälders död och minimera risken för framtida konsekvenser?

Det är temat för en konferens i Norrköping den 30 januari som anordnas av Nationellt kompetenscentrum för anhöriga (Nka) vid Linnéuniversitetet, Socialstyrelsen och Region Östergötland.

Konferensen vänder sig till verksamma inom exempelvis räddningstjänst, polis, sjukvård och socialtjänst med mera och är ett tillfälle att utbyta erfarenheter, ta del av goda exempel och ny forskning på området. I samband med konferensen släpps en ny rapport i projektet ”Barn som anhöriga”, som genomförs av CHESS (Centre for Health Equity Studies) och Institutionen för socialt arbete vid Stockholms universitet i samarbete med Nka. Studien baseras på 535 508 barn som föddes i Sverige under 1973-1978 och belyser hälsa och social situation för unga vuxna i åldern 18-35 år som förlorat en förälder under barndomen. Rapporten visar att det finns ett samband mellan barn till avlidna föräldrar och förhöjd risk för dödlighet, psykisk ohälsa, eget missbruk, kriminalitet, försörjningsstöd och låg förvärvsaktivitet. Hur detta samband ser ut presenteras av Anders Hjern, professor och barnläkare, på konferensen.

Media är välkomna att bevaka konferensen, som äger rum i Arbetets museum, Folksamsalen, klockan 9.30-16.15. Länk till programmet bifogas:

För mer information, kontakta Linda Frank, projektledare vid Nationellt kompetenscentrum anhöriga, tel 070 - 341 03 09 eller linda.frank@rlj.se.

Tillsammans med anhöriga, professionella och beslutsfattare vill vi göra skillnad för anhöriga och deras närstående. Vårt mål är att bidra till en förbättrad och effektivare vård och omsorg för alla.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.