Följ Nationellt kompetenscentrum anhöriga

Pressinbjudan - Mötesdag om anhörigfrågor i Västerås

Pressmeddelande   •   Nov 12, 2012 10:53 CET

Drygt 1,3 miljoner personer vårdar, hjälper eller stödjer en närstående. Det innebär närmare var femte person i vuxen ålder, enligt Socialstyrelsens senaste befolkningsstudie. Utan de anhörigas omsorgsinsatser skulle samhället inte klara av att tillgodose medborgarnas behov av omsorg.

Nationellt kompetenscentrum Anhöriga bjuder därför in press och media för att rapportera om mötesdagen i Göteborg.

Barbro Rohlin är en engagerad och stark person som hela sitt liv har vågat ifrågasätta och säga vad hon tycker. När hennes man fick diagnosen Vaskulär demens och Alzheimer kom de egenskaperna väl till pass.

   – Från att ha varit två som delat på allt blev jag ensam. Det handlar om att tänka och planera allt. Service på bilen, vinterhjul som ska på, klädinköp och räkningar. Allt hänger på mig, berättar Barbro.

Barbro ger intrycket av att stå pall för det mesta men det finns naturligtvis svåra stunder även för henne.

   – Självklart blir även jag trött och ledsen och då gäller det att släppa ut det ledsna så att det inte går inåt för då blir jag sjuk. Det går inte, jag är viktig. Det viktigaste är att jag orkar och för mig är ett sätt att få kraft att prata om och driva på saker som inte står rätt till, säger Barbro.

Barbro är en av deltagarna i anhörigpanelen under den regionala mötesdagen om anhörigfrågor i Västerås som Nationellt kompetenscentrum Anhöriga anordnar den 15 november. Läs hela intervjun med Barbro i bifogad pdf.

Under mötesdagen deltar bland andra Socialstyrelsen, Anhörigas Riksförbund och Nationell Samverkan för Psykisk Hälsa. Under mötesdagen hålls seminarier, föreläsningar och workshops inom områdena – anhöriga till äldre, anhöriga till personer med psykisk ohälsa, barn som anhöriga, samt anhöriga till barn och ungdomar med flerfunktionsnedsättning.

Var: Aros Congress Center, Västerås.

När: Torsdagen den 15 november kl. 09:30-16:30

Kontakt:

Lennart Magnusson, verksamhetschef, NkA. Tfn: 0480-41 80 21
Fredrik Jansson, Informatör - äldre. Tfn: 0480-41 80 25
Ellinor Bjurnemark, informatör - flerfunktionsnedsättning. Tfn: 0480-41 80 36
Karoline Ödell, informatör – barn som anhöriga. Tfn: 0480-41 80 39

Tillsammans med anhöriga, professionella och beslutsfattare vill vi göra skillnad för anhöriga och deras närstående. Vårt mål är att verka för ett anhörigvänligt samhälle där erfarenhet och kunskap tas tillvara.

Bifogade filer

PDF-dokument

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.