Följ Nationellt kompetenscentrum anhöriga

Pressinbjudan: "Nationella anhörigveckan uppmärksammas på Ica Supermarket Spara Våxnäs i Karlstad"

Pressmeddelande   •   Okt 03, 2014 08:56 CEST

Anhöriga som stödjer eller vårdar någon närstående blir en allt viktigare fråga. Inte minst i Karlstad där ICA Supermarket Spara Våxnäs, tillsammans med Nationellt kompetenscentrum anhöriga, Anhörigas Riksförbund, projektet Arbetsgivare för anhöriga samt anhörigstödet i Karlstads kommun, den 8 oktober bjuder in ICA-medarbetare till en eftermiddag med bl.a. föreläsning, information, samtal och fika för att prata om anhörigskap.

ICA Supermarket Spara Våxnäs medverkar, som den enda ICA-butiken i Sverige, i projektet Arbetsgivare för anhöriga. Under eftermiddagen träffas alla anställda på Anhörigcentrum i Karlstad för att prata om vad anhörigskap är och hur man kan underlätta detta på arbetsplatsen. Därefter föreläser Marlene Lund-Kopparklint, författare till boken Det som inte syns, om sin uppväxt från missbruk, våld och kriminalitet till ett liv som engagerad och ledande kommunpolitiker.

Under dagen kommer information om anhörigfrågor att delas ut till allmänheten på Mitt i City av Anhörigcentrum i Karlstad. På ICA Supermarket Spara Våxnäs kommer man att uppmärksamma dagen genom att anordna aktiviteter och utdelning av reflexer. 

Media hälsas välkomna att träffa ICA-handlaren Claes Wallman och hans medarbetare under eftermiddagen!

Tid och plats:
Onsdag den 8 oktober kl. 15.00 - 16.30, Anhörigcentrum, Västra Torggatan 16, Karlstad.
Kl. 17.00 startar föreläsningen med Marlene Lund-Kopplarklint.

Fakta om projektet Arbetsgivare för Anhöriga

Arbetsgivare för anhöriga är ett samarbetsprojekt mellan Anhörigas Riksförbund, Nationellt kompetenscentrum anhöriga och arbetsgivare som utvecklar stöd till yrkesverksamma anhöriga för ett hållbart arbetsliv i livets alla skeden. Medverkande företag är bl.a. ICA Supermarket Spara Våxnäs, Meridium, Regionförbundet i Kalmar län, Tappa, Varberg Energi, Gävle kommun, Hörby kommun och Svenska kyrkan i Hörby.


Bakgrunden till projektet är att drygt var femte vuxen svensk hjälper, stödjer eller vårdar regelbundet en närstående. De flesta av dessa är i yrkesverksam ålder. 2012 kom Socialstyrelsen ut med rapporten Anhöriga som ger omsorg till närstående.  I den har man kommit fram till att det är 1,3 miljoner svenskar i vuxen ålder som vårdar, hjälper eller stöttar en närstående i dag. 900 000 av dessa är i yrkesverksam ålder. Enligt siffror från Stockholms universitets färska rapport Att ge omsorg mitt i livet: hur påverkar det arbete och försörjning så är det 140 000 yrkesverksamma anhöriga mellan 45-66 år som känner sig tvingade att säga upp sig från sina jobb eller gå ner i arbetstid till följd av sitt omsorgsgivande. 90 000 av dem är kvinnor och 50 000 är män. 190 000 har fått minskade inkomster på grund av sin anhörigomsorg.

Kontakt:


Claes Wallman, ICA Supermarket Spara Våxnäs, tfn:054-21 01 02 ankn. 28,

e-post: claes.x.wallman@supermarket.ica.se

Karin Holmåker, projektkoordinator, tfn: 0480-41 80 34,

e-post: karin.holmaker@anhoriga.se


Tillsammans med anhöriga, professionella och beslutsfattare vill vi göra skillnad för anhöriga och deras närstående. Vårt mål är att bidra till en förbättrad och effektivare vård och omsorg för alla.

Bifogade filer

PDF-dokument

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.