​Programmet klart – H.M. Drottning Silvia inviger internationella anhörigkonferensen i Göteborg

Pressmeddelande -

​Programmet klart – H.M. Drottning Silvia inviger internationella anhörigkonferensen i Göteborg

Programmet klart – H.M. Drottning Silvia inviger internationella anhörigkonferensen i Göteborg

Idag släpps programmet för den internationella anhörigkonferensen i Göteborg den 3-6 september. Konferensen invigs av H.M. Drottning Silvia och en av inledningstalarna är barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér.

– Vi är mycket glada att Drottningen har möjlighet att inviga konferensen. Det visar att den berör en angelägen och viktig samhällsfråga. Att även statsrådet Åsa Regnér valt att medverka understryker detta ytterligare, säger Lennart Magnusson, verksamhetschef vid Nationellt kompetenscentrum anhöriga, Nka, som arrangerar konferensen i samarbete med Carers UK och Anhörigas Riksförbund.

Simultantolkade föreläsningar

Konferensprogrammet presenteras idag. Det omfattar över 250 föreläsningar, seminarier, fördjupningar och debatter inom fem olika temaområden, varav ett fokuserar på unga omsorgsgivare.

Samtliga plenarföreläsningar kommer att simultantolkas till svenska. Varje dag finns även ett särskilt ”spår” med svenska seminarier och workshops. Under hela konferensen ges stort utrymme för diskussion och erfarenhetsutbyte.

Nya forskningsrön

En lång rad insatta föreläsare medverkar – däribland Aurélie Decker, Belgien, Steven Zarit, USA, Sue Yeandle, Storbritannien och Josep Roca, Spanien.

Under konferensen kommer nya forskningsresultat att presenteras. Bland annat offentliggörs resultatet från en stor europeisk studie som undersökt livskvaliteten bland anhöriga omsorgsgivare inom ramen för EU:s forskningsorgan för arbetslivsfrågor, Eurofound. Och forskare från den internationella sammanslutningen ILC Global Alliance kommer att berätta varför den framtida välfärden är beroende av anhöriga omsorgsgivare - för att nämna några exempel ur programmet.

Svensk bredd

Förutom aktuell forskning kommer också ett stort antal svenska och utländska utvecklingsprojekt att presenteras. Genom konferensen får Sverige möjlighet att visa upp bredden av det arbete som pågår inom området anhörigstöd.

Några seminarierubriker: “Home Care in Germany – Between Strain and Strength”, ”Hälsofrämjande hembesök – ett sätt att utveckla anhörigstödet i Jönköpings kommun”, ”Assistive Technology that Cares for the Caregiver”, “Socialt hållbar utveckling - det obetalda omsorgsarbetet” och ”Building Capacity for Family Carers in Self-Management”.

Program och anmälan

Välkommen att ta del av det fullständiga programmet på Nka:s webbplats. På webbplatsen kan du även anmäla dig. Observera att antalet platser är begränsat. Konferensen öppnar för registrering på kvällen den 3 september. Den formella invigningen äger rum klockan 10.00 den 4 september.

Program.

Anmälan.

Kort bakgrund - Därför är konferensen viktig

Ämnen

Taggar


Tillsammans med anhöriga, professionella och beslutsfattare vill vi göra skillnad för anhöriga och deras närstående. Vårt mål är att bidra till en förbättrad och effektivare vård och omsorg för alla.

Presskontakt

Elizabeth Hanson

Elizabeth Hanson

Professor FoU-ledare och forskare 0480-41 80 22
Lennart Magnusson

Lennart Magnusson

Verksamhetschef 0480-418021

Relaterade nyheter